Home » Eetproblematiek

Begeleiding bij eet-problematiek

Na bijna 25 jaar vechten, overwon ik mijn eetprobleem, op eigen kracht. Ik heb jarenlang echt álles geprobeerd en ik denk dat ik in mijn leven alles bij elkaar misschien wel 100 kg ben afgevallen en eveneens weer ben aangekomen. 
Ik dacht ik ben gewoon zwak, ik ben een slappeling. Ik kom hier nóóit meer vanaf. Ik heb zo'n beetje alle diëten gedaan die je maar kon volgen, ik heb onder begeleiding bij een kliniek een eiwitdieet gevolgd, viel 60 kg af, en kwam vervolgens ook weer aan (mijn échte probleem was niet opgelost), ik ben naar AO-bijeenkomsten geweest, écht álles heb ik geprobeerd en afvallen lukte, maar dit vasthouden niet.

Elke dag opnieuw ging ik naar bed met de gedachte: 'vandaag heb ik het weer verprutst, morgen móet ik het beter doen' en ik faalde dagen, weken, maanden en jarenlang. Diep verdrietig was ik. Toch wilde ik het op éigen kracht doen en geloofde ik dat er voor mij een oplossing moest zijn, dus ik besloot vertrouwen te houden.

In augustus 2014 lag ik op de bank en 'viel ineens het kwartje'. Ik ben altijd een holistische denker geweest, ik geloof dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en dat als je lange tijd last hebt van je maag je dan 'figuurlijk met iets in je maag zou kunnen lopen'. Ik bedacht me; als ik altijd zó denk, waarom benader ik mijn eetprobleem dan níet zo? Ik ben heel gevoelig als mens, waarom zou mijn lichaam dan niet ook heel gevoelig zijn. Misschien zijn er wel voedingsstoffen waar ik overgevoelig voor ben en waar mijn lichaam niet tegen kan. Ik ging op onderzoek uit. Ik deed testen, las wetenschappelijke onderzoeken, kocht boeken en had gesprekken met deskundigen. De uitkomst? Ik was extréém overgevoelig voor suiker en bepaalde e-nummers. Ik ben per direct gestopt met álles. Echt alles waar maar suiker in zat en smaakversterkers, om te kijken wat dat voor me deed. Het resultaat is voor mij in alle opzichten ónwaarschijnlijk. Ik slaap veel beter (in), de conditie van mijn tandvlees is veel beter, ik ben rustiger geworden (zelfs collega's viel het op) en nog veel meer. Echter het allerbelangrijkste; Ik heb rust gekregen in mijn hoofd. Ik heb geen stemmetje meer dat elke dag teleurgesteld is en zegt dat ik het wéér niet goed heb gedaan.

Ik weet hóeveel mensen kampen met een eetprobleem, en met name hóeveel schaamte er voor is. Ik vind het dan ook heel bijzonder om mensen te begeleiden vanuit mijn praktijk als ervaringsdeskundige. Voor mij zat de oplossing in suiker en e-nummers, maar ik denk dat voor iedereen iets anders helpend kan zijn. We zijn tenslotte allemaal anders! Meer dan eens gaat achter iemands eetprobleem een verhaal schuil gaat dat helemaal niets met eten te maken heeft. Dat geldt ook voor mij. Ik heb de afgelopen jaren veel persoonlijke overwinningen behaald en ben ik enorm gegroeid ben als mens. 
Ik geloof er in dat ik zónder deze persoonlijke ontwikkeling, nooit tot de inzichten was gekomen die uiteindelijk de sleutel vormden voor een weg uit dit jarenlange gevecht. 

Begeleiding bij over-matig eten
Vanuit mijn eigen praktijk La Lottie werk ik inmiddels als ervaringsdeskundige en coach en begeleid ik mensen in hun gevecht met eten. Dit doe ik op verschillende manieren, in afstemming met de cliënt.
Aan bod komt in ieder geval:

* Overgevoeligheid op voedingsstoffen
* Emotioneel over-eten
* Functie van eten voor jou
* Maatjesproject
* Mogelijke overige dwangmatigheid

Belangrijk is in ieder geval dat het in tegenstelling tot wat mensen denken, vaak juist niet over eten gaat en al helemaal niet over gewicht. Het gaat over hoe je je voelt, wat je uitstraalt en of je gelukkig bent. Er heerst vaak veel schaamte en mensen vinden het heel lastig om hulp te zoeken voor dit probleem. Toch weet ik hóe fijn het is om het er met iemand over te hebben, dat je deze strijd niet alleen hoeft te voeren, doorbreek de eenzaamheid. Schroom niet om me vrijblijvend een mailtje te sturen.

Met mijn verhaal stond ik onlangs met een artikel en video in VROUW-magazine en naar aanleiding daarvan krijg ik nog elke dag veel vragen, mailtjes, en persoonlijke verhalen toegestuurd, heb jij ook een vraag? Mail dan naar info@lalottie.nl

Kosten

Op dit moment wordt mijn begeleiding bij eten nog niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Mijn uurtarief hiervoor is €75,00 en is vrijgesteld van btw.