Home » Wie is Lottie?

Over Lottie

Na mijn studie pedagogiek en later didactiek & coaching en verschillende cursussen heb ik een lange tijd gewerkt binnen de residentiële instellingen, waaronder een jusitiële jeugdinrichting, de kinder- en jeugdpsychiatrie, en de volwassen psychiatrie. Ook heb ik een tijd gewerkt als ambulant gezinsbegeleider. Hierna heb ik een aantal jaren gewerkt als docent, coach en trainer in het hoger onderwijs bij de opleidingen Pedagogiek en SPH.

Eigen praktijk
In 2010 ben ik mijn eigen praktijk 'La Lottie' gestart. Mede ook omdat ik regelmatig zag dat hulpverleningstrajecten werden gekoppeld aan cijfers en kaders. Dat stuitte mij tegen de borst. Immers; niemand is een nummer en ieder persoon is anders en heeft daarom ook individueel afgestemde begeleiding of coaching nodig. Iets wat op grootschalige basis vaak niet geboden kan worden. Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met zowel kinderen, jongeren en volwassenen met verschillende vormen van autisme en daarnaast mensen met depressieve klachten, of een laag zelfbeeld. Ik begon mijn praktijk dan ook gericht op deze doelgroepen. Al heel snel ging ik ook trainingen verzorgen en vroegen soms ouders die hun dochter vooruit zagen gaan zélf een assertiviteitstraining bij me aan. 'Of dat ook kon'? Natuurlijk!

Life-coaching/ Zelfbeeldcoaching
De afgelopen jaren ben ik me naast mijn werk als pedagoog meer gaan richten op training en life-coaching. Dit omdat ik steeds vaker mensen in mijn praktijk kreeg die niet lekker in hun vel zaten, soms zowel letterlijk als figuurlijk. Mensen die niet gelukkig waren, of zich niet bewust waren van hun talenten. Door middel van creatieve coachingsvormen, vaak praktijkgericht, krijgen mensen inzicht in bepaalde patronen in hun leven (al dan niet wenselijk), maar ook in hun toekomstdromen en wensen, soms heel klein en persoonlijk, soms groots en meeslepend. Ik geloof zelf dat je veel in het leven naar je éigen hand kunt zetten, maar dat je hiervoor de uitdaging met jezelf niet uit de weg mag gaan. Het leven brengt ons soms moeilijke 'opdrachten', maar als je ze aangaat kun je je absoluut een mooier en rijker mens voelen. 

Ervaringsdeskundigheid
Naast mijn studies heeft het leven ook mij niet gespaard. Ik heb jaren te maken gehad met mishandelingen in mijn jeugd. Mede hierdoor ontwikkelde ik een eetstoornis. Toch ben ik er uit gekomen. Met name door te blijven geloven in het feit dat dit niet de enige reden kon zijn van mijn bestaan hier op aarde. Ik kon niet anders dan er op vertrouwen dat het leven nog veel meer te bieden had en ik wilde mijn dromen graag waar maken. Dat deze overtuiging waar bleek te zijn kan ik nu hardop zeggen: Toen ik acht jaar was schreef ik mijn eerste eigen liedje, en vanaf mijn vijftiende trad ik als zangeres al veelvuldig op in binnen- en buitenland. In 2012 wilde ik een nieuwe koers op als singer-songwriter en bovenal heel graag een album uitbrengen met eigen werk. Op 8 maart 2015 kwam mijn eerste album 'Butterflies in Grey Skies' uit. Dit album kwam volledig tot stand door middel van crowdfunding en inmiddels treed ik samen met mijn band op door heel het land en zijn de recensies over het album zowel nationaal als internationaal lóvend. You can líve your dreams if you want to!

Eveneens heel bijzonder is het voor mij dat ik inmiddels mijn eigen ervaringen kan gebruiken voor het begeleiden en ondersteunen van mensen die soortgelijke ervaringen hebben opgedaan in hun leven. Ik doe dit door middel van coaching, training en ook in de vorm van praktische opdrachten. Het is mooi om te zien hoe mensen dan groeien en ik ben dankbaar dat ik hen mag helpen. Mijn eetstoornis heb ik na 25 jaar vechten waarin ik zo'n beetje álles geprobeerd heb, overwonnen, op eigen kracht. Ik stond hierover met een artikel in VROUW-magazine van de Telegraaf. Aanvullend daarop volgde nog een artikel op de website van een bekende blogster. Helemaal een kers op de taart is dat ik sinds januari 2016 ook werkzaam ben als internationaal plussize-model, wat breed in de media werd gebracht, omdat er in Nederland weinig plussize-modellen werkzaam zijn met een maatje 50.


Op beide artikelen heb ik meer dan 600 reacties ontvangen van bekenden en onbekenden met allerlei vragen en mensen die hun eigen persoonlijke verhaal met mij deelden. Nog steeds ontvang ik mailtjes van mensen met hun vragen of verhaal. Ook begeleid ik mensen met een eetstoornis inmiddels vanuit mijn eigen praktijk op basis van mijn ervaringsdeskundigheid en mijn ervaringen als hulpverlener. Mijns inziens is er voor wat betreft eet-problematiek nog véél te weinig kennis over de achtergrond van dit probleem. Dit gaat namelijk niet over eten. Vaak gaat het over het wegstoppen van nare ervaringen, traumatische ervaringen, het letterlijk 'opvullen' van eenzaamheid, het voelen van 'veiligheid' en nog veel meer. Wanneer men kijkt naar wát er achter schuilt en in kleine stapjes nieuwe patronen aanleert kan dit al voor behoorlijke verbeteringen zorgen. Voor mij zelf gold uiteindelijk ook, naast bovenstaande, dat ik extreem overgevoelig bleek voor suiker en bepaalde E-nummers. Sinds ik deze niet meer eet, is mijn eetprobleem naast veel persoonlijke groei geen onderdeel meer in mijn leven.

Missie
Ik hoop mensen die wát dan ook voor hun kiezen hebben gekregen in het leven ervan te overtuigen dat ze hóóp moeten blijven houden op een toekomst. Soms komt iets niet meer goed, maar kan het wel weer beter worden. Soms zijn er dingen mogelijk die je nóóit had durven dromen en dat geldt voor iederéén.